DOGODKI

Spovedovanje v naši Dekaniji POST 2018Advent 2017 Spovedovanje v naši Dekaniji29.10.2017 Blagoslov obnovljenega križevega pota

Na zadnjo nedeljo v oktobru smo imeli blagoslov obnovljenega križevega pota. Nekaj misli lahko preberete v spodnjih zapisih:
Ob blagoslovu obnovljenega križevega pota
Zgodovinski prikaz nakupa križevega pota
Pridiga škofa mgsr. Metoda Piriha
Restavratorska dela - Jurij Makovec

(foto: Katja Bajc Felc, Jurij Pivk)
20.7.2017 Srečanje starejših, bolnih in invalidov

Tudi letos smo sodelavci Karitasa organizirali srečanje starejših, bolnih in invalidov. ki je je v prijetnem vzdušju potekalo zadnjo nedeljo v juliju.
Najprej je bila sveta maša, ki jo je daroval letošnji srebrnomašnik domačin Janez Kavčič. V pridigi je omenil da kopičenje zemeljskih dobrin ne prinese sreče in blagostanja. Nebeško kraljestvo dosežemo z zglednim poštenim življenjem. Starejši največ pripomorejo, ko z molitvijo podpirajo svoje občestvo v župniji,ter svoje bolezen in starostne tegobe darujejo Bogu.
Med mašo sta z domačim župnikom podelila zakrament sv.maziljenja. Po sv maši mso se zbrali v veroučni učilnici in jo napolnili do zadnjega kotička. Skupina mladih pevk pod vodstvom Rudolf Neže, je zapela par srce božajočih pemi, Rožle Čuk in Rupnik Jošt sta dvignila razpoloženje narodno zabavno glazbo, g.Jelka nam je zopet postregla z hudomušnimi besedilom nekdaj aktualih dogodkov in Viktor Lampe je zaključil z harmoniko.
Sodelavci smo poskrbeli da so imeli kaj za prigrizniti. Župnik Srečko je primaknil rujno kaplico.Veseli smo da se je letos zbralo prijetno število ljudi, da je zmagala zavest da srečanje pripravljamo zato da znanci poklepetajoin se družijo med seboj.Upanju da se prihodnje leto ponovno srečamo smo se poslovili.

Sonja Habe
Oratorij 2017

Vabljeni k ogledu oratorijskega dogajanja v knjižni izdaji:
Oratorijske drobtinice

Jaslice 2016

Z letošnjimi jaslicami smo se ozrli nazaj na leto usmiljenja.
Kakor je bilo v judovski kulturi odpuščanje vseh dolgov bistvena sestavina svetega leta, je bila želja papeža Frančiška, da bi prihodnja leta bila prepletena z milostjo, da bi stopili vsakemu človeku nasproti z božjo dobrotoin nežnostjo.
Naj vse verne in oddaljene doseže balzam usmiljenja kot znamenje božjega kraljestva,ki je navzoče med nami.
Tudi z jaslicami smo hoteli pokazati to.Prikazali smo spravo dveh družin,naših slovenskih,kjer se zamere vlečejo iz roda v rod in si gradimo ograje in s tem omejujemo.
Za spravo se je treba potruditi,pogledati prek zidov in narediti korak naprej.
Naj nas božični prazniki in jaslice spodbudijo v iskanju dobrega okoli nas.

Jernej Zajec Foto: Janez Hvala
20.11.2016 Spovedovanje v naši Dekaniji4.9.2016 Romanje na Sv. Višarje

Letos smo farani župnije Črni Vrh nad Idrijo, romali na Sv. Višarje. Pot nas je vodila skozi rezjansko dolino. Ozka alpska dolina obdana z vršaci, pelje ob rečni strugi, skozi predore in čez viadukte, do Kanalske doline. Nad njo se nahajajo čudovite gore z sv.Višarji. Iz vasice Žabnica smo se z gondolo peljali našemu cilju naproti. Ta prelep visokogorki kraj (1766 n.v.)je zelo priljubljen saj se nanj zgrinjajo množiče romarjev iz treh dežel julijske krajine: Avstrije, Slovenije in Italije.
Zgodba pripoveduje, da so se v trinajstem stoletju nekemu pastirju izgubile ovce. Našel jih je kako so klečale ob brinju vrhu hriba. V grmu je bil lep lesen kip Marije z Detetom. Tudi pastirja je kip prevzel, zato ga je nesel v dolino in dal tamkajšnemu duhovniku. Ta ga je postavil v cerkev. Zgodba se je naslednji dan ponovila. To se je večkrat ponpovilo, zato je duhovnik prosil za nasvet oglejskega patrihata, ki je dal na vrhu postaviti kapelico. Od takrat so začeli ljudje romati in prositi Marijo za pomoč.
Znana so„polenska romanja“ Ob poti zložena drva so romarji spotoma prenesli na goro, da so skrbniki romarskih domov imeli drva za kurjavo.
Kapelica je bila zaradi vremenskih in vojnih neprilik večkrat porušena,vendar zaradi priljubljenosto ponovno obnovljena.
Lega in ambijent lepe narave, da človeku vtis nebeške lepote in pripravjenost to prenesti v svoje življenje te duhovno obogati.
Po sv maši, ki jo je ob somaševanjiu vodil Srečko Vončina in je potekala v treh jezikih,smo se okrepčali z kosilom in nadaljevali pot. Ogledali smo si še Mangartska jezera, nov nordijski center Planica in duhovno romane zaključili na Brezjah z skupinski prehodom skozi sv. Vrata, z molitvijo svetega leta usmiljenja. V baziliki nadaljevali z petjem letanij, pred sliko brezjanske Marije Pomagaj, vzeli čas za osebno molitev.
Pot smo v prijetnem vzdušju z proti domu, duhovno obogateni še za eno skupino župnijsko doživetje.
Sonja Habe
31.7.2016 Bolni in ostareli

Župnjiska karitas je zadnjo nedeljo v mesecu juliju že 22-setič, pripravila srečanje bolnih in ostarelih. Najprej je bila sv. maša, ki sta jo darovala domači župnik Srečko Vončina, z upokojenim duhovnikom Stankom Sivcem, ob sodelovanju sodelavcev karitasa. Srečko Vončina je pri pridigi poudaril da ne smemo biti vezani na življenjske dobrine, naj živimo zmerno in pošteno in se pripravimo na večno življenje.Tam bomo vsi enaki.
Gospod Srečko je povabil gospoda Sivca naj pove kako življensko modrost. V njegovem dolgem devetdesetem letnem življenju je bil neštetokrat preizkušan, rekel je: „kadar nam je težko, pomislimo, nekje je človek ki mu je še težje. Ko si bolan, je nekdo še bolj bolan od tebe, ne smilimo se samemu sebi, temveč trpljenje izročimo Nebeškemu Očetu.“
Pri sv. Maši so bolni prejeli tudi zakrament maziljenja, da bi z božjo pomočjo in ljubeznijo prenašali težke življenjske trenutke.
Po sveti maši je sledilo druženje pri obloženi mizi.Za želodčke so poskrbeli sodelavci karitasa, za glasbo harmonikaš Viktor Lampe, duhovito besedilo spominov iz preteklost, je v domačem narečju prebrala avtorica Trček Jelka.
Vsi prisotni so bili mnenja da je bilo lepo, zato bi sodelavci želeli, boljšo udeležbo saj je takih ljudi v župniji veliko.Srečanje je pogovor med znanci, prijatelji, obujanje spominov in zavest, da so tudi bolni in ostareli pomembni člen v župniji, so sol naše družbe.
Sonja Habe12.7.2016 OBISK KIPA FATIMSKE MARIJE V NAŠI ŽUPNIJI

FATIMSKA MARIJA V ČRNEM VRHU
O, Marija iz Fatime
Ostani z nami Ti vse dni,
Ker revni pastirci smo mi vsi
Marija! Marija! Varuj nas Ti!!!
V Črnem Vrhu si pri nas.
Mi vsi Te imamo radi
Tebi smo vdani
S Teboj smo srečni mi –
Brez Tebe Raja ni!
O, Marija pri nas si Ti –
V Sloveniji-domovini naši…
Tvoja nam pomoč
Zaupamo Ti na vso moč…
Daj, daj nam Jezusa,
-ko pride smrtna noč!

Jelka TrčekFoto: Alenka Poženel

Foto: Janez HvalaFoto: Vitadom - Dom za starejše Bor


19.3.2016 EDEN IZMED KRIŽEVIH POTOV, KI SO JIH NAPISALI OTROCI IZ NAŠE ŽUPNIJE (8. RAZRED)

Slike križevega pota so iz žunpijske cekkve v Črnem Vrhu. Ene so obnovljene, druge so pred obnovo. Hoteli smo pokazati razliko in povdariti potrebo po restavraciji. Štiri potstaje so iz cerkve v Osjeku na Hrvaškem, ki so služile kot predloga za nove postaje.. Besedilo in slike je zbral in uredil Janez Hvala.
26.12.2015 TRIKRALJEVSKA AKCIJA / ŠTEFANOVO 2015

Foto: Janez Hvala
10-16.8.2015 Oratorij 2015

Oratorij se je začel.

Foto: Neja Mravlja

15.3.2015 NAVODILA ZA IZVEDBO SVETOPISEMSKEGA VEČERA PO DRUŽINAH

V roko ste dobili vsebino svetopisemskega večera po družinah. Tudi letos smo člani ŽPS podprli idejo, da bi se po zgledu »romanja Svetogorske podobe Matere Božje po družinah izvedel večer ob Svetem pismu. Cilj je branje Svetega pisma, skupna molitev, razmišljanje, pogovor in tudi prijetno druženje med sosedi, sorodniki in prijatelji.
Pripravili smo vsebino – odlomek iz evangelija 5. postne nedelje, ki naj bi bil okvir vašega pogovora. Priložena imate vprašanja za pogovor in nekaj razlage o odlomku. To je samo predloga. Ni nujno, da vse preberete, če se boste raje ustavili v pogovoru, naj bo to dovolj, če vas zanima razlaga odlomka, lahko preberete.

In kako naj zgleda vaše srečanje?

Med sosedi se pogovorite, kje in kdaj se dobite. Če je le mogoče vsi, zato smo predlagali soboto zvečer. Pogovorite se, kdo bo vodil, bral ...
Začnemo s pesmijo (če zmorete), nato kratka molitev: npr. Oče naš ali desetka rožnega venca ali kak psalm ali kaka druga molitev.
Nato preberete odlomek Svetega pisma, ki je dan.
Sledi pogovor ob vprašanjih. Vprašanja so samo pomoč za pogovor, lahko še kaj dodate, ni nujno, da se držite le predlaganih vprašanj.
Otroci naj med vašim pogovorom nekaj narišejo – mogoče osebo iz odlomka ...
Zaključimo s kratko molitvijo ali s spontanimi prošnjami iz vsebine pogovora ter pesmijo.

In koliko časa naj traja srečanje?

Prepustite se spontanosti. Vendar naj molitveno srečanje traja okrog ene ure. Družabno srečanje pa ...

Želim vam, da bi se v čim večjem številu vključili v ta svetopisemski večer med sosedi, da bi se z veseljem zavedali: »Kjer sta dva ali trije zbrani v mojem imenu, sem jaz sredi med njim«. Naj bo torej Gospod z vami in naj vas napolnjuje z veseljem in ljubeznijo.

V imenu pripravljavcev Srečko Vončina, žpk.

1.2.2015 Praznično srečanje skupine Vera in luč v Črnem Vrhu

Kot že nekaj let doslej v skupini Vera in luč iz Črnega Vrha vsako leto ob svečnici, prazniku Vere in luči, srečanje izvedemo na nekoliko drugačen način. Tako je bilo tudi letos. V nedeljo, 1. februarja, smo se ob 10. uri zbrali pri župnijski sveti maši, pri kateri smo kot skupina tudi dejavno sodelovali s petjem, uvodi, prošnjami in zahvalami. Brali smo tudi Božjo besedo ter oživljali evangelij. Pridigo, v kateri je župnik in duhovni voditelj skupine Srečko Vončina orisal začetke tega gibanja v svetu, Sloveniji in pri nas, je obogatilo tudi pričevanje mame ene od lučk.

Pričevanje o drugačnosti v družini

Skušala bom povedati nekaj o nas, mogoče bolj svoje razmišljanje kot pa mnenje cele družine. Vsak v družini ima namreč svoje misli, poglede, čustva, tudi svoja pota. Vendar obstaja rdeča nit, skupaj živimo drug ob drugem, drug z drugim in se skupaj oblikujemo. Vsako življenje je čudež. Toda ko ugotoviš, da nam je v življenju dano, da bomo imeli otroka, ki bo drugačen od na videz normalnih, to zelo težko razumsko dojameš. Obenem spoznaš, da si si želel, da bi bilo z otrokom vse v redu, da bi bil zdrav in ti je bilo to samoumevno, vendar pa teh želja nisi dojel v vsej globini. Potem pa želje niso uresničene. Takrat se ti zgodi, da v resnici in vsej globini izkusiš, kaj pomeni, da ni vse v redu, da boš moral sprejeti na svoja ramena tudi nekaj križev in težav. In tako živiš življenje naprej. Križ je enkrat težji, drugič malo lažji, navadiš se živeti z njim.
Ampak, glejte, za križem je prišla tudi Luč. Mislim, da te luči prej nismo poznali, ta luč lahko prihaja k nam samo s križem. To je Jezusova luč, ki ti sveti, ko si najbolj sam, ko si najbolj ranjen. Jezus nam je ponudil luč, roko, prijatelje v pomoč na naši poti v življenju. Poiskal nas je in mi smo ga sprejeli. Vsak zase ga lahko sprejme. Hvala za Luč in vsem, ki nam jo prinašate.

Po sveti maši smo igrali tombolo, pri kateri se je za vsakogar našla vsaj skromna nagrada, tako da smo bili na koncu vsi zelo zadovoljni.

Sledilo je odlično skupno kosilo, za katero se še posebej zahvaljujemo kuharicama, ki sta si vzeli čas in se potrudili, da smo uživali tudi v skupnem obedu, pri katerem smo bili zbrani kot ena velika družina. Bilo nas je nekaj čez trideset, saj se zaradi slabih vremenskih razmer in drugih osebnih razlogov kar nekaj članov ni moglo udeležiti srečanja. Z željo, da se kmalu in v večjem številu spet srečamo, smo se v spremstvu snežink odpravili vsak na svoj dom.

Nataša Hvala Foto: Janez Hvala
Črnovrška skupina
20.12.2014 Gala božično-novoletni koncert v Cankarjevem domu

Letošnje praznike smo v zboru zaznamovali s sodelovanjem na več koncertih. V soboto, 20. 12. 2014, smo sodelovali na Gala božično-novoletnem koncertu v Cankarjevem domu v Ljubljani. Pod vodstvom dirigenta Marjana Grdadolnika smo ob spremljavi simfoničnega orkestra Cantabile iz Logatca zapeli štirje pevski zbori, in sicer MePZ Adoramus Logatec, MePZ Brezovica, MePZ Stanko Premrl Podnanos in MePZ dr. Frančišek Lampe Črni Vrh. Koncert (sicer v nekoliko krajši izvedbi) smo ponovili v nedeljo, 4. 1. 2015, v športni dvorani v Logatcu.

Že šestič pa smo letos sodelovali s simfoničnim orkestrom Simfonika in MePZ Mavrica z Vrhnike. Pod vodstvom dirigenta Marka Fabianija ter dvakrat pod vodstvom zborovodkinj Darinke Fabiani in Katje Bajec Felc smo v soboto, 10. 1. 2015, peli na dveh koncertih na Vrhniki in čez en teden enako še v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.

Za nami je kar pestro obdobje, polno vaj in nastopov. Pa vendar so spomini lepi in ob misli, da smo številnim poslušalcem z glasbo polepšali večer, nam ni žal vseh naporov.

Sedaj se, poleg rednih »obveznosti« v župniji, pripravljamo na koncert ob 40-letnici zbora, ki bo 18. 4. 2015 v naši cerkvi.

Nataša Hvala Foto: Valter Leban, Jana Šnuderl


29.11.2014 Oratorijski dan in izdelovanje adventnih venčkov

10.11.2014 Predstavitev župnije Črni Vrh na TV POT-I

Na spodnjem naslovu si lahko ogledate prispevek o naši župniji: TV POT-I

20.9.2014 Hubertova maša - Kapelica v Beli

Franc Černigoj je za ta dogodek napisal sledeče: Kapelica v Beli, ob mostu čez vodo Belo

31.8.2014 Župnijsko romanje v Slovenske Gorice

Zadnjo nedeljo v avgustu 2014 smo poromali k Sveti Trojici v Slovenskih Goricah. Tam smo se pridružili nedeljski sveti maši. Po maši smo prisluhnili predstavitvi župnije in cerkve ter si v tamkajšnjem samostanu ogledali muzejsko knjižnico, muzej, ki prikazuje verske in kulturne dejavnosti v trojiškem samostanu in v življenju župnije Sv. Trojica, in samostansko klet.

V bližnjem kraju Sv. Ana smo obiskali gospo Danico in gospoda Jožeta Kolariča, ki se ukvarjata z zdravilnimi zelišči. Sprehodili smo se po zeliščnem vrtu, v zeliščni zemljanki, ki ji rečejo tudi čajnica, smo veliko spoznali o nabranih zeliščih in pripravkih iz njih, o njihovem pomenu, značilnosti in uporabi (čaji, tinkture, sirupi, mazila ...). Lahko smo poskusili Anin čaj in se okrepčali ob pecivu.

Pot smo nadaljevali do župnije sv. Jožefa delavca v Račah pri Mariboru, kjer smo imeli pete litanije. Tamkajšnji župnik je na kratko predstavil mozaik, ki ga je izdelal naš rojak p. Marko Ivan Rupnik, ter orisal življenje v župniji.

Pot nas je potem vodila proti domu. Seveda smo se ustavili še na Trojanah, od koder nas je do doma spremljal tudi vonj trojanskih krofov.

Nataša Hvala Foto: Janez Hvala11-17.8.2014 Oratorijski teden

Več informacij dobite pod družabnimi srečanji.
Post 2014 - Svetopisemski večer

Dodatne informacije o svetopisemskem večeru:Spovedovanje v Idrijsko-Cerkljanski dekaniji POST 201412-18.8.2013 Oratorijski teden

Več informacij dobite pod družabnimi srečanji.
4.8.2013 OBISK SODELAVCEV CENTRA ALETTI IZ RIMA

V nedeljo, 28. julija, so našo župnijo obiskali člani centra 'Ezio Aletti' iz Rima. Ekipo, ki jo vodi p. Marko Ivan Rupnik, sestavljajo tako Slovenci kot tujci: p. Milan Žust, p. David Bresciani, Manuela Viezzoli, Michelina Tenace, Maria Campatelli, Marina Štremfelj, Sara Staffuzza, Nataša Govekar, Maria Stella Secchiaroli in Eva Osterman.

Pri sv. maši, ki jo je vodil naš rojak p. Joško Zajec, poleg domačega župnika pa so somaševali še nekateri drugi duhovniki jezuiti, nas je pri pridigi nagovoril p. Marko Ivan Rupnik. V povezavi z dnevno Božjo besedo je poudaril pomen molitve, a ne kot obveznost, temveč kot potrebo in način našega življenja v povezanosti z Gospodom. Ker smo ljudje bitja odnosov, je pomembno, da se zavzemamo za lepe medsebojne odnose. Ljudje ne moremo gojiti idealnih odnosov, lahko pa se potrudimo za pogovor in drug drugemu prisluhnemo. Samo to nas more voditi k popolnosti.

Kaj je center 'Ezio Aletti' in kaj je njegovo poslanstvo, osvežujemo s pomočjo zapisa na spletni strani centra.

Center 'Ezio Aletti' je rimski Študijsko-raziskovalni center, ki je bil ustanovljen kot del Papeškega vzhodnega inštituta, da bi omogočal (privilegirane) priložnosti za srečanja in izmenjavo o krščanstvu vzhodne Evrope. Vodja centra je domačin, Zadložan pater Marko Ivan Rupnik.

Center Aletti je prvotno namenjen izobražencem in umetnikom krščanskega navdiha iz srednje in vzhodne Evrope, da bi tako imeli možnost srečanja s svojimi kolegi na zahodu.

Kot piše na spletni strani centra, prijateljsko srečevanje spodbuja ustvarjalno držo, ki izhaja iz preučevanja izročila in stopa v dialog s sodobnostjo. Center spodbuja sožitje pravoslavnih ter katolikov vzhodnega in latinskega obreda, da bi tako vsakdo rasel v svoji Cerkvi.

Center je bil odprt na pobudo svetega očeta Janeza Pavla II. leta 1991, in sicer v hiši s konca 19. stoletja, ki jo je jezuitom podarila gospa Anna Maria Gruenhut Bartoletti Aletti z željo, da bi ta hiša postala center medkulturnega srečanja in razmisleka.

Namen Centra Aletti je iskanje tiste evropske duhovne podobe, zlasti na področju vere in kulture, ki daje Evropi možnost, da ponovno odkrije svojo edinost, ne v nostalgičnem oziranju nazaj, ampak v preprostem sprejemanju novega in v naporu za preoblikovanje sveta.

Ob tej priliki dodajamo še nekaj vrstic o delu p. Marka Ivana Rupnika. Rodil se je pred 59 leti, pred 40 leti je vstopil v Družbo Jezusovo. Še preden se je vpisal na likovno akademijo v Rimu pred 36 leti, je v Ljubljani študiral filozofijo. Sledil je študij teologije na Papeški univerzi Gregoriani v Rimu. Pred 28 leti je bil posvečen v duhovnika in istega leta začel specializacijo iz misiologije, prav tako na Gregoriani. Od leta 1987 do 1991 je živel v Gorici, v jezuitskem centru »Stella Matutina«, kjer je deloval predvsem med mladimi. V času slovenske osamosvojitve je pod mentorstvom p. Špidlíka dosegel doktorski naslov na Fakulteti za misiologijo na Gregoriani. Od tedaj naprej živi in dela v Rimu kot direktor Centra Aletti. Vrsto let je poučeval na Papeškem vzhodnem inštitutu, na Papeški univerzi Gregoriani in na Papeškem bogoslužnem inštitutu sv. Anzelm. Predavanja in seminarje ima še na mnogih drugih evropskih akademskih inštitutih. Od leta 1995 vodi tudi Atelje duhovne umetnosti Centra Aletti. Od leta 1999 je svetovalec Papeškega sveta za kulturo in od leta 2012 svetovalec Papeškega sveta za promocijo nove evangelizacije.

Leta 2000 je za mozaično poslikavo kapele Odrešenikove matere prejel Prešernovo nagrado. Leta 2002 je od Milana Kučana, tedanjega predsednika države, prejel »Častni znak svobode Republike Slovenije« za prepoznavnost slovenske likovne umetnosti v svetu. Leta 2003 je za svoje umetniško delovanje v Evropi prejel mednarodno nagrado »Beato Angelico« za Evropo. Poleg umetniškega in teološkega dela se ves čas posveča tudi pastoralnemu delu, predvsem kot voditelj številnih tečajev in duhovnih vaj. Napisal je več knjig, v slovenskem jeziku jih je 15.

Tekst in fotografije: Nataša Felc in Lovrenc Habe

Spovedovanje v Idrijsko-Cerkljanski dekaniji POST 2013TRIKRALJEVSKA AKCIJA 2012

V sredo, 26. decembra 2012, so v naši župniji na vrata vseh domov potrkali koledniki ter s svojo pesmijo in besedami prinesli blagoslov po družinah in oznanili veselo novico o Jezusovem rojstvu. Mi pa smo s svojimi dobrodelnimi prispevki lahko osrečili pomoči potrebne otroke v tujih deželah.
Gre za akcijo Misijonskega središča Slovenije, ki letos poteka pod geslom NAŠE VESELJE ZA SREČO DRUGIH, in je že dodobra zaživela tudi v naši župniji. Otroci tako storijo nekaj dobrega za otroke v tujih deželah, ki živijo v revščini in pomanjkanju. Letošnji dobrodelni prispevki družin in posameznikov bodo namenjeni uresničevanju projektov za otroke pri misijonarjih na Madagaskarju, v Braziliji, Ruandi, Beninu in Kambodži (več na http://katoliska-cerkev.si/koledovanje-ali-trikraljevska-akcija ).
Ob tej priložnosti gre zahvala vsem udeležencem, ki so si vzeli čas za koledovanje, ter vsem darovalcem, ki so pokazali svoje odprto srce.

Nataša Felc
Božič 2012 - Jaslice

Naše letošnje jaslice so razdeljene na tri sklope, slovensko podeželje, staro kmečko hišo, kjer je bilo vloženega veliko truda ter betlehemska pokrajina.
Ker smo v letu vere smo to hoteli pokazati tudi z jaslicami.
V preprosti kmečki hiši, je pod bohkovim kotom zbrana družina. Tu se dela, joka, smeje, pogovarja, posluša, moli, predvsem pa je to prostor zaupanja in hrepenenja.
Želimo, da nas ta prizor nagovorida živimo družinsko in družbeneo življenje bolj resnično, pravično in lepše, da obnovimo odnose prijateljstvain najdemo pomen našemu življenju.
Naj nam božični čas odpre srce za milost, ki nas osvobaja pesimizma, da se lažje odpravimo na pot.

Vesele praznike
JASLIČARJI
21.10.2012 Škofijsko praznovanje misijonske nedelje

Praznovanje misijonske nedelje vedno znova spomni, da je Cerkev ena, vesoljna in katoliška. Naši misijonarji, ki delujejo na vseh celinah sveta, s svojim delom prispevajo k povezovanju in utrjevanju zavesti, da smo vsi otroci enega Očeta in da smo si lahko, čeprav so med nami velike razdalje, v veliko duhovno oporo.
V nedeljo, 21. oktobra, je bilo v župniji Črni Vrh nad Idrijo skupno škofijsko praznovanje misijonske nedelje. Verniki, zbrani iz različnih župnij, in devet duhovnikov so se zbrali okrog svojega škofa, msgr. Jurija Bizjaka. Vse zbrane je nagovoril s spodbudnimi besedami, ki jih v današnjem času še kako potrebujemo. Vsi smo poklicani, da oznanjamo, in sicer iz preobilja svojega duhovnega življenja. Zanj pa moramo skrbeti in se napajati ob pravih izvirih.
Svojo izkušnjo misijonarjenja je z vsemi podelil Aleksander Skapin, ki je bil devet let v misijonih na Slonokoščeni obali. Lepo pričevanje je zbrane popeljalo v daljno deželo. Spodbudil jih je k materialni in še posebej duhovni podpori misijonov.
Ob veselem druženju ob postrežbi župnijske Karitas in dobrih gospodinj so ob prelepem jesenskem vremenu pred cerkvijo nadaljevali škofijsko praznovanje misijonske nedelje. Ko je sonce začelo pojemati, so se veseli razšli na svoje domove. Hvala vsem, ki ste se odzvali in kakor koli pripomogli k lepemu praznovanju.

Nataša Felc30.9.2012 Sprejem dveh mladih ministrantov

Vsako leto na jesen se starejši ministranti poslovijo od svoje službe, na njihovo mesto pa pridejo novi fantje, ki želijo pomagati pri obredu svete maše. Letos sta se tako pridružila dva nova ministranta, eden pa se je poslovil.
Razpored opravljanja strežniške službe lahko najdete pod razdelkom MINISTRANTI.

6.9.2012 Vabilo na srečanje mladinske skupine13-19.8.2012 Oratorijski teden

Več informacij dobite pod družabnimi srečanji.14.8.2012 Koncert komorne glasbe26.5.2012 Srečanje ministrantov na Vojskem

Več si lahko preberete pod Ministranti.


6.5.2012 Birmanci smo v polnosti prejeli svetega duha

Šesti maj je bil za osmošolce in devetošolce velik in pomemben dan, saj smo v polnosti prejeli Svetega Duha. Potrdili smo svojo vero in krst ter postali Jezusovi prijatelji, oznanjevalci Božje besede, odrasli kristjani.
Ob drugi nedeljski sveti maši, ob 10.00, je cerkev kar pokala po šivih od vseh ljudi, ki so hoteli biti navzoči pri dogodku, ki nam je gotovo pomenil veliko. Ta dan smo v polnosti prejeli darove Svetega Duha, še posebno sodelovali pri maši in se, predvsem v srcu, zahvalili vsem ljudem, ki so nas podpirali, nas spremljali in bodrili, nam pomagali, svetovali in/ali nam na kakršen koli način pomagali na poti do birme skozi muhasta najstniška leta. Ostali smo zvesti Cerkvi in Bogu in odločili smo se, da bomo tudi v nadaljnjem življenju prosili Boga za pomoč.
Škof Jurij Bizjak je tisti dan dal vsakemu največje darilo. Nikoli ne bom pozabila njegovih besed: »Sprejmi potrditev, dar Svetega Duha.« Nato smo rekli: »Amen,« mu dali roko in naša naloga se je končala. Pa se je res?
Ne, šele začela se je. V polnosti smo prejeli darove Svetega Duha, sedaj pa je naša naloga, da jih vsak dan posebej sprejmemo, krepimo in jih razdajamo. Šele tako bo sveta birma dobila pomen. Darovi se bodo usidrali v naše srce, v naše življenje. Naj nam Bog podari moč sprejemati te darove skozi celo življenje in jih razdajati tistim, ki jih potrebujejo. Naj nam pomaga delati, kar je prav, se pravilno odločati in sprejemati pravilne odločitve. Tako bomo postali dobri Ljudje.
Zatorej – kakor govori Sveti Duh: »Če danes slišite njegov glas, ne zakrknite svojih src kakor ob upiranju na dan skušanja v puščavi.« Heb (3,7-8)

Foto: Gašper Rupnik3.3.2012 4. Srečanje z gospodom Gašperjem Rudolfom na temo dogodkov okrog leta 1934-35

V četrtem in s tem tudi zadnjem srečanju, je bil v ospredju odprt pogovor na predstavljene dogodke in dokumente, dopolnjevanju raznih odprtih podrobnosti ter prikaz posledic, ki so jih aretacije in ustrahovanje imele med prebivalci.
Trije veliki -izmi, ki so kruto zaznamovali 20 stoletje so pustili svoj pečat tudi na Črnovrški planoti. Iz pokončnih, zavednih in razumnih ljudi so naredili ubogljiv in upogljiv narod. Previdnost, ki se je takrat pojavila med ljudmi je še danes moč zaznati med pogovori starejših in "ne-tako starimi" krajani.
Zgodbe malih, preprostih ljudi, ki so (namenoma) ostajale v ozadju so se s temi predavanji obudile, se zgodovinsko umestile v svoj čas ter ovrednotile. Ponosni smo lahko na krajane, ki so sicer dokaj nevede prispevali pomembne kamenčke v velik mozaik slovenske in Črnovrške identitete.
Zgodovina se ponavlja in zaradi tega je dobro poznati dogodke iz preteklosti. Lažje bomo razumeli in ovrednotili dogodke, ki so del polpretekle zgodovine in zato še dokaj ne raziskani. Lažje bo tudi mladim generacijam poiskati samega sebe, poiskati kateri delček v mozaiku narodne identitete pripada njim.9.4.2012 Ogenj ponesli v vsak dom

Tako kot vsako leto, so tudi letos v Črnovrški cerkvi potekali razni obredi ob prazniku velike noči, ki so se pričeli z velikim četrtkom in zaključili z velikonočnim ponedeljkom, 9. aprila. V četrtek, so po vseh slovenskih cerkvah utihnili zvonovi; na črnovrškem ni bilo nič drugače. »Mežnarica« Pavla, ki bdi nad zvonovi že dolgih 34 let (28 let samostojno) jih je zaustavila z letom dni starim avtomatskim upravljavcem ure in zvonov.
Na veliki petek, ko se niso oglasile niti orgle, je bil dan spomina na Jezusovo smrt na kraju Lobanje. Obred v cerkvi brez prtov in rož je potekal ob 19h, točno 12 ur pred tem, ko so se pred najvišjo črnovrško stavbo zbrali ministranti. Ti so se odpravili k božjem grobu, kjer je domači župnik Srečko Vončina blagoslovil vodo, pred cerkvijo pa še ogenj. Slednjega so ministranti ponesli v prav vsak dom na črnovrški planoti.
Popoldne ob 17h je potekal blagoslov jedil, ki je nedvomno najbolj obiskan velikonočni obred. V deževnem vremenu je bila cerkev nabito polna velikonočnih dobrot. Če se je tedaj v cerkvi sprehajala kaka miš, gotovo ni stradala, kot cerkvena miš!
Po Sloveniji t.i. vstajenske maše (vigilije) potekajo zelo zgodaj na velikonočno jutro, ali pa pozno v soboto zvečer. Črnovrščani so temno cerkev napolnili ob 20h, ko je pred njem gorel ogenj, okrog njega pa pevci mešanega pevskega zora Dr. Frančišek Lampe, ki so, mimogrede, peli na vseh obredih. Temno cerkev so sprava razsvetlili ministranti z prižiganjem sveč, nato verniki s svojimi svečami, sočasno z odločno odpeto skladbo »Slava bogu na višavah« pa se je pridružila še električna energija. Tedaj so se zopet oglasili zvonovi.
Na veliko noč se je v opoldanski maši zaslišala še znamenita Aleluja, ki jo je odpel eden najboljših pevskih zborov na primorskem pod vodstvom Katje Bajec Felc, v 18. stoletju pa jo je napisal nemški skladatelj Händel. Velikonočni dogodki so se zaključili v ponedeljek, z mašami dopoldne ob 9h in popoldne ob 17h. Na spletni strani http://habetovenovice.blog.siol.net/tv-zadlog/, pa si lahko pogledate še video prispevek o tem, kako so ministranti odnesli ogenj ter kratek prispevek o velikonočni vigiliji.

Lovrenc Habe3.3.2012 3. Predavanje gospoda Gašperja Rudolf na temo dogodkov okrog leta 1934-35

V tretjem - zaključnem delu z naslovom: Domoljubje - zastrašenost - presoje in sodba", je bil v ospredju zaključni sodni proces (Pivkov proces), kjer so bili trije črnovrški domoljubi obsojeni na zaporne kazni. Samo predavanje se je zaključilo z umestitvijo dogodkov leta 34-35 v širši evropski okvir, nakar je sledil odprti pogovor o pomenu takratnih dogodkov z vidika našega časa, ter vzrokov za zamolčanost vse do danes.5.2.2012 Svečnica je praznik gibanja Vera in luč

Romanje oseb z motnjami v duševnem razvoju v Lurd leta 1971 se je imenovalo Vera in luč; bilo je tako močno, da so se skupine srečevale in se ga spominjale. Rodilo se je pravo gibanje. Za svoje letno praznovanje so izbrali svečnico, dan, ko nam je Jezus predstavljen kot luč sveta. Pri Jezusovem darovanju v templju so kot pri Veri in luči zbrani starši skupaj s svojim otrokom in prijatelji.
Letos vera in luč praznuje 40-letnico svojega obstoja. Ob tem jubileju oznanjamo svetu, kakšno je življenje naše skupnosti. Geslo obletnice je »Glasniki veselja«. Mi vsi – lučke, starši in prijatelji – smo poklicani kot glasniki veselja in oznanjamo: »Tam, kjer je ljubezen, lahko trpljenje, na trenutke lahko zelo globoko trpljenje, prebiva skupaj z veseljem.«

V nedeljo, 5. 2. 2012, smo praznovali Lučkarji iz Črnega Vrha, Godoviča, Idrije, Sp. Idrije, Vipave, Cola, Medvedjega Brda, vsi, ki se srečujemo na srečanjih vsako drugo nedeljo v mesecu v našem župnišču v Črnem Vrhu. Vredno je povedati, da na vsakem srečanju sije sonce – tako v očeh naših Lučk, kot tudi na nebu. Tako je bilo tudi ta, zasneženi dan.
Pred oltar smo v začetku Sv. maše prinesli pisane plamenčke, ki smo jih združili v velik ogenj. Na plamenčkih so bile napisane naše zgodbe pri veri in luči – kdo nas je povabil sem, kaj nam je na srečanjih najbolj všeč, kateri dogodki so nas pri Veri in luči nagovorili, ali smo tudi mi koga povabili med nas, kateri deli srečanja so nam najbolj všeč itd.
Lučkarji smo sodelovali pri Sv. maši z oživljanjem evangelija, prošnjami, zahvalami, petjem, ministriranjem … Našo skupino smo tudi predstavili ljudem v cerkvi.
Praznik smo nadaljevali z igranjem tombole v župnišču, dobrim kosilom in plesom. Igral nam je naš novi ansambel, ki smo ga poimenovali kar Ansambel Vera in luč.
Lahko rečemo, da je za nami še en nepozaben praznik. Nasmejani obrazi, veselje Lučk, zadovoljeni starši, sreča v očeh prijateljev in našega najboljšega lučkarskega duhovnika – to so dokazi.

Ana Kavčič
Foto: Nataša Felc
3.12.2011 2. Predavanje gospoda Gašperja Rudolf na temo dogodkov okrog leta 1934-35

V drugem delu predavanja je bilo izpostavljeno dogajanje in vzroki za pojavitev koncentracijskih taborišč v Sovjetski zvezi ter temelji/razlogi zaradi katerih so takratne komunistične oblasti zapirale drugače misleče. Namreč fašistične oblasi so uporabljale dokaj podobne pristope na svojem in zasedenih teritorijih. Tako je gospod Gašper v nadaljevanju predstavil pot (pravno in dejansko), ki so jo morali prehoditi nekateri črnovrški domoljubi po aretaciji in kasnejši konfinaciji.

26.11.2011 Oratorijski dan
Tokrat smo se na oratorijskem dnevu ukvarjali z izdelavo adventnih venčkov. Utrip na delavnicah si lahko ogledate na spodnjih slikah.


5.11.2011 Predavanje gospoda Gašperja Rudolf na temo dogodkov okrog leta 1934-35

Gospod Gašper Rudolf je predstavil ugotovitve raziskave, ki jo izvaja z namenom razjasnitve vloge in vpliva fašističnih oblasti na slovensko prebivalstvo med obema vojnama. V pradavanju oziroma pogovoru o dogodkih leta 1934-35 v črnovrški župniji je lepo osvetlil ozadja fašističnega gibanja, ki je kruto in za mnoge tudi usodno vplivalo na življenje zavednih slovencev ter odzivu slovenskega prebivalstva na potujčevanje in manjvrednostno obravnavo. Svoje predavanje je lepo dopolnil tudi s predstavitvami arhivskih dokumentov iz Rima in Gorice, ki se nanašajo na omenjene dogodke do prvih aretacij 31.5.1934.September - Oktober 2011 Obnovitvena dela v/na zvoniku

V septembru so stekla obnovitvena dela na zvoniku. V ta dela so bila vključena obnova številčnice in kazalcev na zunanji strani zvonika. Namreč omet je bil na južni strani že močno načet in je bilo potrebno izvesti rekonstrukcijo številčnice. Ravno tako se je ob tej priložnosti tudi nekoliko spremenilo obliko kazalcev, saj je bilo pri starih kazalcih težko določiti usmerjenost. V notranjosti zvonika pa se je ob tej priložnosti izvedlo zamenjavo prenosnega mehanizma in elektrifikacija le tega. Dodatno je bilo poleg del na uri izvedeno še barvanje strehe zvonika.
Poleg tega, da je zvonik lepši za pogled, je tudi ura sedaj dovolj točna, da ne bo več težav z zamujanjem bodisi k sveti maši ali k raznim drugim obveznostim.28.8.2011 Župnijsko romanje na Koroško

Več si lahko preberete pod družabnimi srečanji.


8.8.2011 Pričetek Oratorija